Posts

Showing posts from January, 2015

Resipi ringkas nasi goreng kampung

Assalammualaikum Salam Sejahtera


Sekarang semua nak mudah, ringkas, cepat dan padat. Paling penting sedap dan kena dengan tekak kita. Resipi ini hanya sekadar rujukan semata, terpulang pada selera anda kot-kot nak seasoning lebih kan. Orang kita semua kreatip-kreatip belaka. Aku ajer yang malas, masak ala kadoor jer.


Bahan-bahan A
1 biji bawang besar 2 biji bawang kecil3 ulas bawang putihdua genggam ikan bilis (lagi banyak lagi sedap)17 batang cili padi, yang hijau punya.satu setengah inci belacan Bahan B 4 batang cili hijau (yang besar)air (lebih kurang, jangan banyak sangat.lambat masak nanti, kebulur nak makan) Bahan C Nasi (Aku masak dua pot). Jadi boleh agak berapa banyak nasi aku masakkan. Bayangkan satu family 6 orang boleh makan.
Caranya: Tumbuk bahan A sehingga lumat. Tak nak lumat pun takpe sebab ada sesetengah orang sukan makan bilis/bawang. Kalau dah lumat sangat tak merasalah kenikmatan makan bilis bawang tu.Blend pula bahan B.Panaskan minyak.Masukkan bahan A yg ditumbuk tad…

Rezeki jadi salah seorang pemenang Giveaway Cuti Sekolah by JiwaRosak

Assalammualaikum Salam Sejahtera


Baru berkesempatan untuk check.  Hahahaha, kesian. Tapi apakan daya. 

Bukan rezeki. 
Kalau tak dah menang novel dah :) Maaf pihak penganjur dan sponser sebab tak tuntut hadiah. Masalah teknikal.
Senarai Pemenang Senarai Peserta (No 79)




Barang-barang yang perlu dibawa ke kolej profesional MARA (CHECKLIST)

Image
Assalammualaikum Salam Sejahtera..

Ini sekadar rujukan semata-mata berdasarkan pengalaman yang ada. 
Kebetulan intake Januari 2015 jatuh pada 13 Januari 2015. So masih sempat topup barang-barang yang ada. Saya shared khususnya bagi mereka yg bakal masuk ke KPM Bandar Penawar. Tapi yang KPM lain tu boleh rujuk juga sebab kita dibawah bumbung yang sama.





Dokumen-dokumen pentingBuku pendaftaranDokumen Perjanjian yang telah dimatikan setem -3set-Sampul surat yang berisi gambar pasportDokumen yang telah disahkan seperti salinan surat beranak dan icDuit pendaftaranDan segala yang diminta, harap isi dengan lengkap. Di akhir buku pendaftaran ada satu checklist yang boleh kita semakKalau boleh sediakan salinan dokumen lebih dari yang diminta. Jika kita termissed satu salinan, dah susahkan diri mencari mesin photostet.
2.  Barang Elektrik Laptop (dan segala yang berkenaan dengan latop seperti charger, cooler fan etc)Printer (Terpulang bagi anda. Tapi kalau bawa, awak boleh bukak bussiness kat dalam …

Semangat Blogging 2015

Image
Assalammualaikum Salam Sejahtera..


Alhamdulillah rezeki elaun MARA bagi.  Yg lebihnya my parent tambah. Terima Kasih ibu ayah.
Selain buat assignment, kita boleh continue main blog macam dulu-dulu. Dan yang pasti entri lama banyak dah buang.  Itu semua zaman budak-budak. Meluat aku baca.
Ok. Keep up and continue blogging for new 2015..