RESEPI Kek Minyak






You can try to do it. Its so easy. 
No need butter or margerine. We just use "Minyak Masak".
Kalau nak lagi sedap, guna minyak jagung.


Kan aku dah cakap dalam entri ni --> Aku Suka Memasak 
Memasak adalah satu perkara yang subjektif. 
Suka hati engkaulah nak buat macam mana.
Ikut citarasa tekak yang memakan.


So, we go on sahajalah resipinya.



BAHAN-BAHAN

* 5biji telur
* 1cwn minyak
* 1cwn susu pekat
* 1/2 cawan gula castor
* 1sdb ovelette
* 1sdt esen vanilla
* 2cwn tepung gandum (ayak)
* 1sdt baking powder (ayak)


CARA-CARA

1. Pukul telur, gula castor and ovelette hingga gebu (putih berkilat).
2. Masukkan susu, minyak dan esen vanilla. Pukul sehingga sebati.
3. Masukkan tepung dan baking powder yang telah diayak tadi. 
(tak ayak, kurang cantiklah kek tu nanti)
4. Bahagikan adunan tadi kepada beberapa bahagian mengikut warna pilihan.
5. Masukkan dalam loyang.
6. Bakar pada suhu 160'C selama 45minit @ kukus dengan api sederhana selama 45minit.




Tadaaa ..!! Dah siap. Senang kan. Dah dua kali aku berjaya buat sejak tahu resepi ini. 
btw, ada tips-tips masa u'all nak masukkan adunan dalam loyang mengikut warna.
Sila lihat gambar di bawah and perhatikan betul-betul.





Ini contoh one slice yang aku buat.
Kat rumah cuma ada dua warna sahaja. 
Hijau and biru. 
And nak nampak macam ada tiga colour, bahagian yang ketiga tu aku tak letak apa-apa warna.
So, jadilah tiga warna.


Okeh. Settled !



Thanks For Reading. Wasalam.

Comments

Chenta Ucuk said…
wah sedapnya ..
Anonymous said…
Sedap
macih dik kongsi resipi..
akak cam truja nak wat..memang kompom sedap kan? hihi ^_^
Montana said…
pergh dan2 lapaqqq oooooooo

Popular posts from this blog

Barang-barang yang perlu dibawa ke kolej profesional MARA (CHECKLIST)

Syawal yang Hilang

New Year Giveaway by MF