Posts

Showing posts from June, 2014

Bakal merantau..

Aku tolak tawaran untuk belajar pasal kanak-kanak. Aku tolak bidang pendidikan, sebab aku percaya bidang tersebut bukan untuk aku. Dan aku percaya ramai jikalau memang rezeki aku untuk jadi cikgu satu hari nanti, pasti ada jalannya.
Insyaallah, start satu Julai ini, bermulalah kisah merantau ku di Kolej Profesional Mara, Bandar Penawar, Johor. Aku start as PIP Student first. and then continue DIPLOMA and zuppp terus DEGREE. Itu memang perancangan aku buat masa ini. Aku tahu jalan ini agak panjang dan jauh tapi aku yakin Allah adalah sebaik-baik perancang dan Dia tahu apa yang terbaik untuk hambanya. Mungkin ini memang jalan untuk aku.

Tempoh PIP selama lima bulan dan jika keputusan aku bagus insyaallah aku akan sambung diploma awal tahun depan. Course apa semua belum diputuskan lagi, cuma kita tengoklah nanti apa yang aku pilih.Okeh, selamat tinggal semua. Banyak lagi benda yang nak kena siapkan. 

Jumpa lagi.. Thanks for Reading.

Pengalaman ketika menghadapi Ujian Memandu JPJ [ KERETA]

Assalammualaikum Salam Sejahtera.

9 Jun 2014

Aku sampai awal. Macam biasa, Pakcik Masdar (org yg bertanggungjawab untuk handle aku masa ambil lesen), akan ambil before 7.30 a.m . So, terpaksa untuk tunggu lama sebab encik-encik JPJ masa itu datang dalam around pukul 9 pagi. Kebetulan masa itu, aku ada kawan. Dia giliran no 20+ and aku giliran yang ke-42. Lama tak lama lah menunggu kan.
Dalam pukul 11, baru giliran aku untuk ujian mendaki bukit, ujian parking dan ujian tiga penjuru. So far, its very hard to do "Ujian Mendaki". Masa ujian tersebut aku ambil peluang untuk buat cubaan dua kali sebab pada kali pertama aku mungkin terlalu nervous sehingga tidak mencapai kedudukan kereta bertentangan dengan tiang penguji. Memang boleh buat dua kali selagi korang tak angkat tangan. Jadi, masa untuk buat kali kedua, ada seorang pakcik cakap, "adik, jangan nervous. Buat betul-betul. Calm down." Jadi pembakar semangat. Alhamdulillah, enjin tak mati, kedudukan kereta berada di…

RESEPI Kek Minyak

Image
You can try to do it. Its so easy.  No need butter or margerine. We just use "Minyak Masak". Kalau nak lagi sedap, guna minyak jagung.

Kan aku dah cakap dalam entri ni --> Aku Suka Memasak Memasak adalah satu perkara yang subjektif.  Suka hati engkaulah nak buat macam mana. Ikut citarasa tekak yang memakan.

So, we go on sahajalah resipinya.


BAHAN-BAHAN
* 5biji telur * 1cwn minyak * 1cwn susu pekat * 1/2 cawan gula castor * 1sdb ovelette * 1sdt esen vanilla * 2cwn tepung gandum (ayak) * 1sdt baking powder (ayak)

CARA-CARA
1. Pukul telur, gula castor and ovelette hingga gebu (putih berkilat). 2. Masukkan susu, minyak dan esen vanilla. Pukul sehingga sebati. 3. Masukkan tepung dan baking powder yang telah diayak tadi.  (tak ayak, kurang cantiklah kek tu nanti) 4. Bahagikan adunan tadi kepada beberapa bahagian mengikut warna pilihan. 5. Masukkan dalam loyang. 6. Bakar pada suhu 160'C selama 45minit @ kukus dengan api sederhana selama 45minit.



Tadaaa ..!! Dah siap. Senang…