Posts

Showing posts from August, 2013

Ohhhh.. Pakcik Katak

Image
Assalammualaikum Salam Sejahtera


Korang pernah pegang katak tak ?





Sebenarnya semalam sekolah aku ada buat pertandingan explorace. Aku ikut sertalah dalam explorace tu. So far okay lah kan. Dari satu stesen ke satu stesen group aku okay. Tapi sampai kat stesen "bakar sampah" kita orang kena pegang katak and pindahkan katak ke satu bekas yang lain. Makkkkk, belom buat lagi aku rasa macam nak nangis. Ingat nie Fear Factor ke sampai kena pegang katak :'(

kat stesen tulah group aku hilang markah. Yelah, masa aku nak amik katak pun dah makan hampir satu minit setengah. grrrr , geli oiii. tengok mata katak tu berkelip-kelip tak henti-henti. at last tawakal jelah, aku amik lah katak tu walaupun percubaan pertama katak tu terlepas. Kesian pakcik katak kan... Jadi bahan permainan kanak-kanak sekolah macam kami nie. dan aku tak dapat bayangkan macam mana retiss Nora Danish tu boleh pegang katak and cium sekali katak tu dalam drama Putera Katak....

Dah. Aku pasrah. Lepas nie tiada peg…

Syawal yang Hilang

Image
Assalammualaikum Salam Sejahtera




Bulan Syawal bulan yang dinanti oleh setiap umat Islam bagi meraikan hari kemenangan setelah berjaya mengawal diri daripada hawa nafsu selama sebulan. Anugerah Syawal Seindah Ramadhan.

Pagi raya amat dinanti. Semua keluarga sebelah ayah dapat berkumpul kecuali keluarga paklong sebab mak mertua paklong baru keluar hospital. Abg Ejal anak mak ngah baru tiba pagi raya sebab dia baru habis kerja malam dekat pelabuhan Tanjung Pelepas. Selepas solat raya, kita pun makan lah ramai-ramai. Bergurau senda di pagi raya.



Patotnya lepas makan kita bermaaf-maafan. tapi tahun ini terbalik pulak. Aktiviti tangkap gambar pulak yg jadi agenda utama. Yang peliknya aktiviti bergambar tahun ini lebih meriah daripada tahun sebelumnya. Abg.Ejal, ketua bergambar siap cakap, "kenapa tahun ini banyak sangat ambil gambar. Welll, i kan retisss.." Ada makna disebalik semua itu......

Lepas bergambar, sesi bermaf-maafan. (maaf, gambar privasi) -,-

Yeahhh, kita teruskan be…

Raya..Oh..Raya

Image
Assalammualaikum Salam Sejahtera




Ehh, ape pasal gambar budak nie muncul kat blog aku nie. Sibuk betullah. Nak suruh ambil gambar macam gini pun mintak phone sebab nak main Temple Run. ergghhh, dah lah tak geti main. Geram betol aku dengan budak nie. Rasa nak cubit-cubit je pipi dia. Later aku hupdate pasal budak gendut ni kayh. 

Sebenarnya aku tak tahu nak cerita pasal ape. Tapi memandangkan kita nak sambut raya aku rasa aku nak cerita kot pasal raya. Apa yang best ekk ? Biasa jer kot. and hari ini genap dua bulan arwah nenek aku pergi. Al-Fatihah. 


Teringat masa kecik-kecik, time ada arwah atok dengan arwah nenek. Masa arwah atok ada dulu masa malam raya buat dodol sendiri. Tukang kacau asyik tukar-tukar jer. Arwah nenek pula buat rempeyek sendiri. Sedap... Kemeriahan suasana semua tu hanya tinggal kenangan sahaja. Rinduuu :')


Kita yang hidup perlu teruskan perjuangan. Habiskanlah sisa-sisa ramadhan dengan segala ibadat. Mohon segala hajat yang kita minta. Malam nie malam akhir ki…