Jerebu....




Assalammualaikum
Salam Sejahtera.



Aku rasa hari ini hari yang paling teruk. Keluar pagi jerebu. Keadaan waktu pagi sekarang dah tak macam dulu. No fresh air. No wonder lah aku asyik batuk dan selsema jer. Errmm, as you all nak tahu, keadaan jerebu di tempat aku antara kawasan yg paling teruk kena kot. 


Sumber : News.Yahoo

Cubalah lihat dekat kawasan Muar & Melaka. Kan ? Aku dah cakap. Kalau macam gini, teruklah. Nak tahu lagi teruk atau tak, cuba letak beg korang macam aku letak beg dekat dataran sekolah, di luar. Berapa banyak debu dekat beg korang ? teruk kan. Itulah yg kita sedut setiap pagi. Belum tambah lagi dengan asap kenderaan ? So, now jagalah diri. Jaga kesihatan. Itu lagi penting !


Tips Jaga Kesihatan ketika Jerebu

1. Banyakkan minum air kosong.

Ini penting. Make sure 8 gelas sehari. Kalau lebih lagi bagus.

2. Kurangkan aktiviti di luar.

Pakai 'mask' sekiranya ada aktiviti di luar. Nasib baik sekolah ada bagi mask kat pelajar.

3. Jangan beli makanan di luar.

Elakkan kalau boleh. Kalau beli buah / sayur basuh dengan bersih. Make sure jangan makan kulit buah. 

4. Dapatkan Nasihat doktor.

Kalau korang ada mengalami simptom-simptom seperti batuk, gatal-gatal di bahagian tekak atau masalah pernafasan, eloklah korang jumpa dengan doktor. 



Sumber: Facebook

Nota Comel: Bilalah masalah jerebu ini akan berakhir? 

Comments

S.K.A said…
teruk gak jerebu skrg ni..pndai2 la jga diri =)
siti ZAHARA said…
YE,,kna jaga diri elok2..keadaan alam sekitar yg tk berapa elok skrg..
semoga semuanya akn pulih spt sedia kala..Amin
salam pekenaln
saya follow blog filzah..=)
jemputla ke blog saya nanti ye
time kcih..=)

Popular posts from this blog

Barang-barang yang perlu dibawa ke kolej profesional MARA (CHECKLIST)

SUGARLAVENDAA

Syawal yang Hilang