Posts

Showing posts from June, 2013

Jerebu....

Image
Assalammualaikum Salam Sejahtera.


Aku rasa hari ini hari yang paling teruk. Keluar pagi jerebu. Keadaan waktu pagi sekarang dah tak macam dulu. No fresh air. No wonder lah aku asyik batuk dan selsema jer. Errmm, as you all nak tahu, keadaan jerebu di tempat aku antara kawasan yg paling teruk kena kot. 

Sumber : News.Yahoo
Cubalah lihat dekat kawasan Muar & Melaka. Kan ? Aku dah cakap. Kalau macam gini, teruklah. Nak tahu lagi teruk atau tak, cuba letak beg korang macam aku letak beg dekat dataran sekolah, di luar. Berapa banyak debu dekat beg korang ? teruk kan. Itulah yg kita sedut setiap pagi. Belum tambah lagi dengan asap kenderaan ? So, now jagalah diri. Jaga kesihatan. Itu lagi penting !

Tips Jaga Kesihatan ketika Jerebu
1. Banyakkan minum air kosong.
Ini penting. Make sure 8 gelas sehari. Kalau lebih lagi bagus.
2. Kurangkan aktiviti di luar.
Pakai 'mask' sekiranya ada aktiviti di luar. Nasib baik sekolah ada bagi mask kat pelajar.
3. Jangan beli makanan di luar.
Elak…

[Kahwin] : Sis Lyana Hisham

Image
Assalammualaikum Salam Sejahtera

Pada 1 Jun (malam) yang lepas, aku berkesempatan untuk menghadiri salah satu majlis perkahwinan akak kawan aku. Pada mulanya, aku tak naklah pergi time majlis akad beliau sebab malu. Yelaahh, orang nak akad mesti kaum famili penuh satu rumah. Tetapi planning tidak berjaya sebab pada dua Jun, aku perlu pergi ke majlis kahwin sedara dekat Parit Sulong, Batu Pahat.
Kebetulan pada malam itu, bestie aku (i call her, eika) datang rumah. Dia tanya aku nak pergi tengok majlis akad tak. Dengan aku pakai t-shirt tido masa tuh, terus carik baju yg tak perlu digosok semata nak pergi. Dengan berbaju kurung moden berwarna purple & without make up, aku terus pergi.

(L-R) my Adik, me, eika, and Zaty (adik pengantin) The Pengantin

Lupa nak bagitahu, Zaty (i call her, Ety) nie dulu ex-classmates masa form 3 dulu. Now, dia dah pindah ke SBP Jempol. Tak silap aku ada buat entri pasal amoii nie pindah. After dia pindah terus jarang jumpa. Seingat aku, raya tahun lepas…